Offentlig transport i Oslo

Ulike transportformer

Det er flere ulike former for offentlig transport i Oslo. Ruter har ansvar for båt, buss og trikk, mens NSB står for togtrafikken. For dem som skal reise til Gardermoen er også Flytoget et populært alternativ, selv om det koster nesten dobbelt så mye som å reise med et NSB-tog. Mange glemmer at ferger inngår i det offentlige transportsystemet i Oslo, men disse kan være en fin måte å oppleve Oslo-fjorden på – kun for prisen av en vanlig billett.

Ulike typer billetter

Det er flere type billetter å velge fra når man skal reise kollektivt i Oslo og omegn. For eksempel får både barn, studenter og de over 65 år egne rabatterte priser, mens funksjonshemmede reiser gratis hos Ruter. Ellers kan man velge mellom enkeltbillett, ukesbillett, månedskort eller årskort. Prisen er avhengig av hvor mange soner man skal reise i, og det er 4 soner totalt. Det kan lønne seg å sjekke ut rutekartet for å finne ut hvor mange soner man trenger for å komme seg fra A-B.

Hvor finner man rutetider?

Rutetider finner man både på nettsidene til både Ruter og NSB, eller man laste ned en egen app som viser rutetidene. Ruter sin app viser også avganger i sanntid, slik at du enkelt kan sjekke om buss, trikk eller tog er forsinket. Dette er spesielt nyttig på vinteren da man slipper å stå ute og fryse.

Det nye: bysykler

En ny og populær måte å bevege seg rundt i Oslo by på er via sykkel. Kommunene har investert millioner av kroner i sykkelveier de siste årene, og de som bor i Oslo vet å benytte seg av disse. Det finnes også bysykler til leie for dem som ikke eier sykkel selv, eller for dem som er på reise til byen. Bysykler er et billig alternativ, og er spesielt populært i sommerhalvåret.