Slik reiser funksjonshemmede i Oslo

Det er mange som lurer på hvordan offentlig transport i Oslo fungerer for de med funksjonshemming eller nedsatt funksjonsevne. Her finner man den informasjonen man trenger for å reise med båt, buss, trikk og tog i hovedstaden.

Trenger funksjonshemmede gyldig billett?

Ikke alle funksjonshemmede trenger gyldig billett, for eksempel kan de som reiser i rullestol ta båt, buss, trikk og tog helt gratis. Det er dog regler for maksstørrelse- og vekt på rullestolen, og man kan sjekke med sjåføren om man er usikker på dette. Denne informasjonen finnes også på nett, og kan man be ledsageren sjekke dette for seg. Det aller viktigste er likevel at man sikrer rullestolen med festene som er tilgjengelige om bord, slik at man er sikret hvis det mot formodning skulle oppstå en ulykke.

Selv om nesten all offentlig transport i Oslo er tilrettelagt for de med funksjonshemming, er det dessverre noen gamle trikker som kjører på linjene 12, 13 og 19 som ikke er tilpasset rullestolbrukere – noe som kan være greit å vite på forhånd, slik at man slipper en bomtur og blir stående igjen på holdeplassen uten å komme med trikken.

Gratis for ledsagere

For ledsagere som reiser sammen med noen som har nedsatt funksjonsevne koster det ingenting å reise med Ruter i Oslo. Det er dog en forutsetning at denne personen har et ledsagerbevis, og skulle det bli billettkontroll er man pliktig til å vise frem dette. Man må også passe på at det er gyldig, og at det ikke har gått ut på dato. Man kan søke Oslo kommune om et slikt bevis om man ikke allerede har det. Man kan selvsagt ikke brukes disse bevisene hvis man reiser alene, og ikke sammen med noen med nedsatt funksjonsevne, og skulle man prøve seg på dette må man forvente en bot ved en eventuell billettkontroll.