Offentlig transport for de minste

I Oslo er det Ruter som står for det offentlige transportsystemet, og de tar samfunnsoppdraget alvorlig ved å legge til rette for at også barna skal få reise med båt, buss, tog og trikk. Det er flere måter Ruter tilrettelegger for barna, og her er en liten oversikt:

Barnebillett

Hos Ruter reiser alle småbarn under 4 år gratis med båt, buss, trikk og tog. Etter fylte 4 år, og frem til barnet er 15 år, kan barnet reise med barnebillett – dette er en billett til kraftig redusert pris, og prisen avhengig av hvor mange soner man kjører. I helgene kan også foreldre ta med opptil 4 barn gratis, så fremt barna er under 16 år.

Rufusbillett

Det kan være dyrt for en barnehage eller en skoleklasse å skulle dra på en utflukt, men heldigvis har Ruter en billett kalt Rufusbillett. Rufusbilletten gjelder for inntil 15 barn eller elever, inkludert opptil fire voksne ledsagere. Denne billetten fås for alle sonene i Oslo, og er en billig måte for barnahager og skoleklasser å komme seg ut på. Billetten gjelder for alle skoleklasser opptil 10. trinn. Billetten er selvsagt kun gyldig i skoletiden, mandag til fredag mellom kl. 09.00 og kl. 15.00.

Barnevogn

Det er gratis å ta med barnevogn på offentlig transport i Oslo og omegn. Du er dog ikke garantert å komme med bussen, trikken eller toget – det er sjåføren som bestemmer om det er plass til deg eller barnevognen din. Men velger du å reise utenfor de mest trafikkerte tidspunktene så går det som regel greit … ellers er aldri neste buss langt unna.

Som punktene ovenfor viser trenger det ikke å være dyrt å ta med barna og kjøre kollektivt i Oslo, på ukedager legges det opp til at lærere kan ta med elevene på utflukt, og i helgene er det billig for foreldre å reise med barna sine.